Äventyrshunden Diesel

tisdag 31 januari 2012

Månadens utmaning har börjat!

Idag tog matte och jag oss an del ett i Hundredas månads-utmaning som går ut på att jag ska lära mig att apportera en korv  UTAN att mumsa i mig den direkt. Helt knasigt, jag vet. Matte och jag diskuterade länge hur vi skulle lägga upp det här, men till slut kom vi fram till att jag skulle börja med att försöka hålla i (utan att tugga) mitt "kurs-godis", alltså typ världens gottaste mjukaste ben som jag brukar få när jag har varit på kurs och om jag har varit duktig (vilket är för det mesta!). Det är lämpligt nog pakterat i en tättförslutande påse.

Går det att apportera dessa? 

Så det verkade som en rimlig början, och det gick ganska bra faktiskt. Vi tog då ett raskt gemensamt beslut att gå vidare och prova med knäckebröd som är det godis jag ofta får hemma när vi ska träna på saker, så det här var en svår utmaning. Kolla min film för att se hur det gick....



Om ni undrar vad det är som låter i bakgrunden i första delen av filmen så är det bara några snickare som fixar något hemma hos oss... Jag börjar nästan tro att de där snickarna bor hos oss permanent... 

måndag 30 januari 2012

Underbar morgon, underbar dag!

Morgonsol och myspromenad med matte

Lunchsol och myspromenad med husse

Testar bärigheten på isen... Nix, ej hållbart än. 

Gömmer mig i vassen så att jag kan spana på svanarna osedd

Tränar balansen så att jag kan bemästra
den där löst hängande kedjan snart

söndag 29 januari 2012

Att lukta sig till succé!

Fick inte med mig husse idag heller på lukt-kursen, fast han lovat att han skulle följa med. Husses film  kammade hem storslam på filmfestivalen i Stockholm igår och därför blev det en sen natt för honom där succén firades ordentligt. Så jag fick gå med matte igen och lukta mig till succé utan husse. Vi fick en trög start då jag hade lite koncentrationssvårigheter eftersom en löptik hade varit inne i kurslokalen bara minuter innan jag klev in genom dörrarna. Och då blir jag lite spak bara jag känner lukten av snygga tjejer. Men jag repade mig mot slutet och tyckte att det var riktigt kul igen. Matte kontrade med att öka svårighetsgraden med totalt sex glas på slutet, och dessutom ha mjölk som avledande manöver förutom jordnötsoljan. Jag tror att jag började fatta grejen, hoppas att husse vill öva med mig nu i vinter iallafall. Man kan säga att både och husse och jag har luktat oss till succé denna helg, fast inom olika områden! Han på röda mattan och jag i jordnötsbranschen.

Undrar om matte har gömt jordnötsoljan i det här glaset?
Foto: Emma Hammar www.hundreda.se

Oj, sex glas, det var många. Och dessutom mjölk i ett också...
Men det var inte det jag skulle markera...
Undrar om matte märker om jag slickar i mig lite mjölk, bara supersnabbt?
Men jag tror jag kan lista ut var matte har gömt jordnötsoljan iallafall...
Foto: Emma Hammar www.hundreda.se

lördag 28 januari 2012

För övrigt....

.. så har jag inte bara varit på lukt-kurs denna helg, jag har även övat på andra saker. Som att lägga tassarna i kors till exempel.

Matte tycker jag ser söt ut när jag gör såhär,
någon annan anledning kan jag inte komma på
varför jag ska göra såhär?


Och så har vi övat på att backa runt matte som var läxan från Freestyle-kursen. Hittills kommer jag ett halvt varv med hjälp av hörnet i köket.

Korv-utmaning

Hundreda har utlyst en ny månadens tävling; denna gång blir det till att apportera en korv eller kanske möjligtvis ett kex...?!? Hur hade matte tänkt sig att detta skulle gå till? Jag vill väl inte gå omkring och bara hålla korven i munnen när jag kan glufsa i mig härligheten?

Emmas Arrac kan apportera en korv
Bild lånad från Hundredas blogg.

Arrac kan hålla i ett kex oxå!
Bild lånad från Hundredas blogg

Luktdiskning?

Denna vecka är det fullt ös medvetslös! I onsdags var det freestylekurs och hela denna helg är det luktdiskrimininkdf... Ähum.. Luktdiskrmmnen... Men fasen va svårt det ska vara att skriva detta ord då...Luktdiskren... Skit oxå.. Alltså jag har varit på luktkurs! Med Hundreda. Alltid lika kul! Fika till matte och massor av godis och beröm till mig! Me like! :) Jag fick lära mig att skilja ut jordnötsoljelukt från två olika burkar där den ena var tom och den andra hade det jordnötsolja i sig. Först fick jag sniffa på plastmuggar men då tyckte jag att det var lämpligast att stämpla dem med mina ovanligt vassa tänder. Så matte bytte till glasburkar och då gick det bättre. Jag skötte mig galant, men när det var dags att lära sig att visa att jag fattat galoppen och sittmarkera när jag hittat rätt burk, då hade min hjärna kokat över för länge sedan och allt jag var intresserad av då var att slicka i mig så mycket olja som möjligt! Men allt som allt, är vi nöjda, både matte och jag. Egentligen var det ju husse och jag som skulle gå kursen, för att vi skulle ha något att träna på i vinter, han och jag. Men han var "tvungen" att gå på filmfestival med sin film som han gjort, och nu råkade han vinna med den filmen, så han är förlåten.

Hundreda-Camilla instruerar hur vi ska göra

Jag lyssnar med halva örat bara,
för här är jag lite småsur på matte
eftersom hon tyckte att jag skulle pausa
så mycket mellan luktningarna.. Skit-trist ju..

torsdag 26 januari 2012

Gårdagens freestyle

Som vanligt var jag alldeles för trött för att orka blogga igår när jag kom hem från Freestyle-kursen. Men nu har jag vilat upp mig så nu orkar jag. Det var väldigt skoj igår. Vi fick prova att göra trix i takt med musiken som vår tränare spelade. Jag höll på att skratta ihjäl mig åt matte, hon har verkligen ingen taktkänsla alls! Hehehe... Jag fick även börja öva på att backa runt matte, klurigt, eftersom jag precis lärt mig att backa rakt.... Sedan fick vi även prova på att börja jobba med rekvisita. Vår tränare Susanne och hennes Oscar visade vad man kan göra med en vanlig pall. Wow, vilka konster han kunde Oscar! När det var min och mattes tur så sa matte liksom inte vad jag skulle göra, så jag provade lite allt möjligt. Till exempel så testade jag att vända pallen upp och ner och krypa in i den. Och det var tydligen bra, för då fick jag massor av beröm och tonvis med godis!

Spanar in Oscar och Susanne som trixar med pallen..
Se och lär, viskade matte i mitt öra.

Ville du att jag skulle krypa in i pallen matte?

onsdag 25 januari 2012

Utmaningen har börjat!

Okej, jag och matte har börjat öva på att balansera på en löst hängande kedja. Ni vet filmen som jag la upp häromdagen... Det lämpade sig väldigt bra att vi råkade ha en sådan 50 meter utanför vår ytterdörr. Än så länge har jag bara lyckats ta mig upp med framtassarna... Men vi har bara övat två gånger, och jag tror att vi behöver MYCKET mer övning än så.

Men vänta nu matte, den här rör sig ju?!! Ska det vara så?!?

Ha, tji fick husse!

Haha! Husse sa till matte när han trodde att jag inte hörde att "det där spelet kommer Diesel aldrig att klara"... Men nu är han överbevisad! Kolla in min film nedan. Skrattar bäst som skrattar sist! :)



söndag 22 januari 2012

2012 års utmaning

Japp, då har matte satt upp 2012 års mål. Det blir till att ligga i hårdträning hela året som jag ska fixa detta... Oj oj oj..... Någon som antar utmaningen med mig? 


Ture och jag

Jag fick ju inte bara träffa Buddha idag, jag fick även träffa en mini-människa. Ni vet, såna där som jag tycker är lite konstiga. De är liksom på samma nivå som jag, men de är inte hundar. Och de är inte vuxna som husse och matte, för dessa minisar går också på fyra ben liksom. Dessutom så rör de sig väldigt ryckigt! Så jag kan inte bestämma mig för vad de är för något. Den här hette Ture och var ganska snäll ändå. Men jag blev inte klok på vad det var för något....

Vad ska jag göra med den här saken?
Kan jag äta den?

Buddha och jag

Kommer ni ihåg när jag var på topptur på Helags i påskas? Då när jag skar mig på mattes stålkanter på hennes skidor och min nya hundkompis Buddha räddade mig eftersom han hade med sig bandage och blodstopparpulver i sin klövjeväska? (Matte hade glömt det i sin packning) Just den Buddha har jag träffat idag igen! Vi gick en lång skogspromenad på Bogesundslandet och vi hade lika kul som sist vi sågs! Jag tror att matte, husse och Buddhas husse hade lika kul som jag för de snackade precis hela promenaden oavbrutet... Och så var det massa snö idag också, dubbelt så kul!

Vintrig skogspromenad med bästa Buddha

Passade på att köra lite styrketräning när jag sprang med Buddha
genom att lägga på extra vikt i form av  gigantiska snöbollar i hasorna

fredag 20 januari 2012

Hos veterinären

Idag har jag varit hos veterinären. Det är nackdelen med att fylla år för då vet man att det även kommer veterinär-besök och den årliga sprutan. Men i år blev det dropp i nosen istället för spruta i nacken (det är någon slags nymodighet). Jag blev lika förvånad som matte och jag fnös inte ens. Veterinären sa att jag kunde bli lite "låg" av vaccinet... Bah! Det ska mycket till för att jag ska bli slö! Det har varit full fräs hela dagen som vanligt!

Min syrra!

Wow! Min syster Dior läser min blogg! Coolt! Och hon bor tydligen ganska nära mig numera! Så jag skulle bli jätteglad om min syster ville skicka ett mail till min matte på info@52adventures.se så kanske vi kan bestämma en tid som vi kan ses och busa! Jag har inte träffat min syster på 3 år, så det borde vara dax nu! Undrar om jag känner igen henne, sist jag såg henne var hon en liten plutt, precis som jag. Spännande!

Såhär tror jag att hon ser ut numera; min syster Dior

torsdag 19 januari 2012

För övrigt

Så var jag även på Freesyle-kurs igen på onsdagskvällen. Denna gång fick jag lära mig att låtsas-halta, backa under mattes ben och träna på att hur matte än stod så skulle jag ha fronten mot henne. Det var skitsvårt vill jag lova. Men att backa under mattes ben var hyfsat lätt ändå. Men jag tror att vi får öva haltningen lite mera.... Klurig grej det där, varför kunde jag inte få använda alla mina fyra tassar?

PS. Jag bestämde mig för att sova över hos farmor och farfar också när jag ändå var i Uppsala och hälsade på.

Utmanad!

Jaha, jag har blivit utmanad, bäst att sköta mina kort rätt och stämma av läget.

1) Vad gjorde jag för hundigt för 5 år sedan?
Jag fanns inte för fem år sedan, jag var inte ens påtänkt då. Matte och husse hade inte heller den minsta tanke på att skaffa något som kunde liknas vid hund. Matte och husse var mest upptagna med att roadtripa runt hela Nya Zealand det året.

2) Vad gjorde jag för hundigt för 1 år sedan?
Hmm, jag har för mig att jag gick en kurs i luktdiskriminering i Uppsala då. Jag tyckte det var ganska kul, men nu har jag glömt hur man gör. Matte och jag åkte en helskottas massa längdskidor då för matte skulle åka det där korkade Vasaloppet, så jag fick agera träningskompis en hel del den vintern åt henne. Men jag kommer också ihåg att det var starten på vårt fantastiska äventyrsår! Jag fick följa med matte och husse på en massa roliga aktiviteter runtom i Sverige och Norge.

3) Nämn fem snacks som jag gillar
1. Allt som farmor "låtsas" tappa på golvet när hon lagar mat
2. Köttbullar (så fort husse öppnar frysen måste jag springa dit och kolla så att han inte har tappat en)
3. Smackos
4. Oxöron
5. Vom

4) Nämn fem hundraser som jag kan mycket om
1. Mini-aussie
2. Mini-aussie
3. Mini-aussie
4. Mini-aussie
5. Mini-aussie
Ja, jag vet, men jag kan faktiskt mest om mig själv! :)

5) Nämn fem hundiga saker som jag skulle göra om jag var miljonär
1. Se till att matte och husse inte behövde jobba alls, utan bara vara på äventyr med mig hela tiden!
2. Se till att farmor lagade min middag VARJE dag
3. Köpa alla Nina Ottosons aktivitetsspel som finns
4. Bygga en inomhusträningshall för agility med ett speciellt sviktande superskönt golv att springa på
5. Ha någon som la superlånga spår till mig minst varannan dag, så att jag och matte bara kan knata ut och ta dem på direkten

6) Nämn fem dåliga vanor
1. Matte säger att det är en dålig vana att skälla på ringklockan, men jag tycker mer att det är rätt och riktigt att vakta huset mot inkräktare!?!
2. Matte menar att hoppa upp på folk när jag hälsar kanske inte är så trevligt, men vad ska jag göra då när jag blir superglad när det kommer någon som jag känner och jag är för kort i rocken för att tala om det på annat sätt?
3. Jag vet att jag morrar ibland när jag går förbi vissa hundar, men det är mest för att jag är osäker och vill tala om att de andra ska hålla avstånd till mig.
4. Matte tycker att det är ohövligt att jag går på lite för hårt på Reka (mattes kompis ursnygga hund) men är man kär så är man, och då tycker jag inte att man ska hålla inne med sina känslor..?!
5. Matte tycker inte att det är okej att jag gräver ner ben i blomkrukorna inomhus, jag fattar inte varför, det är ju perfekt jord att gräva i ju!?!

7) Nämn fem saker jag gillar att göra
1. SPÅRA!!!! Det finns inget bättre! Ja, kanske uppletande eller sök då, bara jag får använda nosen!
2. Vara på äventyr med husse och matte, helst bo trångt i bilen och vakna upp till nya spännande dofter och ställen där man kan vara ute hela dagarna.
3. Busa med husse, roligast är när jag jagar honom och sen helt plötsligt så jagar han mig!
4. Lära mig nya trix med matte, det är så roligt att försöka lista ut vad hon vill att jag ska göra.....
5. Morgongosa med matte i sovsäcken när vi tältar

8) Nämn fem saker jag inte skulle klara mig utan
1. Matte!!!!!!!
2. Husse!!!!!!!
3. Långa skogspromenader där jag får springa fritt och snusa överallt
4. Levergodisar
5. Mina leksaker

9) Mina fem favoritleksaker
1. Den röda fribban (MÅSTE vara med när vi paddlar kajak)
2. Min turkosa boll där jag plockar ut allt ludd och matte stoppar tillbaka det
3. Rep som går att gnaga på och dra i
4. Den neonfärgade trasan
5. Studsbollen (jag vet aldrig åt vilket håll den ska sticka iväg...!)

10) Några hundbloggar som jag vill se göra detta:
Sofia, Elsa och Reka

måndag 16 januari 2012

Leverpastejtårta, jo jag tackar!

Matte, blås ut de där ljusen nu
så att jag kan få glufsa i mig min födelsedagstårta!

Grattis till mig som fyller 3 år idag! Tamtadaaa!

Födelsedagspresent!

Vad kan det vara för något smaskigt i det här paketet?

En boll! Men vänta det är något mera i bollen.... Något gott! 

Det snööööööööar!

Vilken bra födelsedag jag fick,
för äntligen kom det snööööö!

söndag 15 januari 2012

Något är på gång...

.... matte prasslar med inslagspapper och smusslar runt i lägenheten.

Vad smusslar du med matte?

Kan det vara så att matte fixar
med något tills min födelsedag imorgon?

Luddigt

Idag tyckte jag att det var en väldigt smart idé att fullständigt döda min boll. Det var ju massa gosigt ludd där i som var himla roligt att dra ut och kasta runt med!

Om jag drar ut lite såhär först...

....så blir det ju jätteroligt sen! 

lördag 14 januari 2012

Kärlek på Bogesund

Idag hade jag date med Reka och Elsa på Bogesund. Jag och matte mötte upp med Sofia och hennes ursnygga hundar. Sofia har vandrat mycket på Bogesund så hon fick guida oss idag. Det blev en kanonfin tur längs vattnet även om jag inte såg så mycket av omgivningarna. Jag var mest fokuserad på Reka, mitt livs stora kärlek. Jag försökte med alla slags medel att få göra valpar med henne. Och jag tror att om inte matte och Sofia hade satt stopp för det så hade jag nog lyckats! Jag kände ett visst gensvar i vissa lägen, även om hon nog mest tyckte att jag var lite väl påstridig. Men hon följde iallafall med mig hem sen! Så det måste ju ha varit betyg på att jag hade spelat några kort rätt idag?!

Reka och Elsa är inte bara snygga,
de har en djävulskt bra balans också! 

torsdag 12 januari 2012

Fri stil!

Egentligen skulle jag ha bloggat igår om den nya kursen som jag har börjat på, men jag var så trött när jag kom hem att jag gick raka vägen till min favoritplats nedanför balkongdörrarna och somnade på stuberten. Men nu är jag lite piggare. Jag har börjat en Freestyle-kurs! Det är hur kul som helst! Matte och jag gillar ju att göra trix ihop och det finns en hundsport som går ut just på det, fast man ska tajma det till musik. Matte tror sig ha lite försprång eftersom hon har åkt konståkning en gång i tiden, men om jag ska vara ärlig så är hon verkligen ur form..... Hon får nog träna lite mer på rytm och takt om det här ska bli bra. Filmen här nedan visar vår freestyle-tränare Susanne och hennes Charlie när de tävlar i Freestyle. 





Vi övade i ett parkeringsgarage i går och en övning var att lära sig att backa ifrån matte. Det var klurigt, jag och matte har bara backat när matte backar med mig. Men snabbtänkt (och godisråtta) som jag är så hajade jag det där rätt kvickt, men matte menar att vi måste finslipa lite till. Äh, pyttsan, jag backade ju! :)
Fick även öva på att vända mig bort från matte, också klurigt eftersom jag är van att alltid söka kontakt med matte och vända mig mot henne... Hmm, vi har lite nya utmaningar att öva på. Men skoj var det, får se om matte och jag startar någon tävling till sommaren....


Visst ser det ut som jag har JÄTTESKOJ!?!

måndag 2 januari 2012

Fashionabel promenad

Idag har jag och matte varit i stora staden och promenerat på kungliga Djurgården. Matte sa att det var en väldigt fashionabel promenad och att Sveriges konungar hängde där för jämnan förut. Men jag tyckte mest att det var regnigt och blött jag... Fast okej, en hel del nya intressanta dofter måste jag säga att det var!

Precis så mörkt och blött som det ser ut var det... 

Årskrönika 2011



I år var året då matte fick för sig att göra
ett utomhusäventyr varje helg i ett helt år.
Helt klart ett initiativ som jag gillade
och på det första äventyret bar det  av till Funäsdalen,
där jag fick lite kläm på det här med att dra matte i skidspåret. 

Vi åkte mer längdskidor på lite olika ställen i vintras,
men framförallt så besökte vi Sveriges högsta vattenfall
Njupeskär.

Jag fick börja hjälpa till hemma
och lärde mig hämta posten bland annat. 

Jag gick på Rallylydnadskurs på UHAC och träffade Cinna,
Uppsalas snyggaste aussietjej!

På vårkanten började vi mountainbika på Roslagsleden,
men inte förrän framåt hösten cyklade vi sista sträckan. 

På påsken gick jag min första topptur.
Premiären blidde på Helags, Sveriges sydligaste glaciär. 

Jag ville mest pussa på husse och matte
och hade inte tid att titta på den fina utsikten från toppen. 

Det var fullt sjå att hänga med husse och matte
på vägen ner i telemarkssvängarna..

Tyvärr slutade min första topptur
med att jag sprang för nära mattes skidor
och skar mig på stålkanten. 

Som tur var hade min nya kompis Buddha
med sig första-hjälpen-kit så vi kunde laga mig.

Som tur var det ingen allvarlig skada
så matte och jag fortsatte våra helgäventyr .
Vi  vandrade i Kolmården, Östergötland och i Tjust skärgård. 

Jag gick på kurs hos Hundreda och lärde mig uppletande,
en väldigt rolig sport där jag får använda nosen och springa!
Bra kombo! 

När våren blev sommar tog jag med mig matte
på paddelexpedition  i ett mystiskt floddelta. 

Men semestern var nog det bästa på hela året,
då fick jag matte och husse
för mig själv i flera veckor.
Det blev roadtrip i Norge och jag tror vi var ute nästan jämt.
Klättrade i berg, åkte skidor, vandrade och busade.
Sov gjorde vi i bilen,
hur mysigt som helst när det var sådär svettigt och trångt. 

Husse var tvungen att åka hem efter ett tag,
men jag och matte fortsatte till  Åre och Höga kusten
där vi provade på Via Ferrata. med Martina och Björn.  

Matte och jag antog sedan utmaningen Fjällräven Classic.
11 mil vandring från Nikkaloukta till Abisko på 5 dagar.
Det regnade mest hela tiden.
Matte hade ont och jag var jättetrött och tog varje chans till en sovpaus. 

Men vi kom till Abisko och fick medalj för våra bedrifter!
Vi stannade kvar ett tag här
och mountainbikade på Rallarvägen till Rombaksfjorden.
Jag hann med att vara kräksjuk också
så att matte fick köra i ilfart till närmsta veterinär i Gällivare, 22 mil bort. 

Dagen efter var jag frisk som en nötkärna igen
och vi vandrade till Trollsjön, ett jättehäftigt ställe!

På vägen hem stannade vi till på Bjuröklubb
och jag fick se Tällön för första gången i mitt liv. 

I september drog jag och matte på hundläger i Grövelsjön,
det var väldigt roligt med massa lek-kompisar i  en hel vecka! 

Matte och jag sprang Hundlöpet och klarade det med bravur! 

Jag bodde på mattes landställe
ett par månader innan vi fick flytta in i vår nya lägenhet.

Jag tränade agility väldigt tidigt på morgonen ett par gånger
tillsammans med Sofia, Reka och Elsa.
Men i slutändan var det för tidigt för mig så vi slutade med det. 


Vi drog till Säfsen också och cyklade. 

I november provade vi på att rida häst,
inte det roligaste som matte och jag gjort tillsammans. 

Däremot var geocaching mycket roligare! 

I december fick vi äntligen flytta in i vår nya lägenhet
som hade havet och skogen som närmsta granne! 

Årets sista äventyr spenderade jag på Arholma
med hela flocken. 

Inte en enda raket på hela nyåret, bara ett mysigt fackeltåg!

Ett ganska händelserikt år,
och totalt fick jag följa med på 38 av mattes 52 äventyr.
Må nästa år fortsätta i samma anda!