Äventyrshunden Diesel

söndag 29 april 2012

På väg tillbaka

Jag tror att jag är på väg tillbaka. Jag har haft en helt annan energi idag. Matte och jag tog en lång eftermiddagspromiss i skogen genom midjehögt blåbärsris. Jag kände att jag faktiskt orkade trava på där i riset. Jag orkade lyfta mina små ben högt och jag ville liksom framåt hela tiden, jag ville inte alls gå in heller när det var dags för det. Jag har bjudit matte på lekinviter och jag har faktiskt visat henne att jag var beredd att träna lite. Så vi tog tag i vårt nya trix som vi ska lära oss, som vi inte kommit så långt med än förvisso. Mer om det tänker jag berätta om en annan gång. Men ville bara säga att jag tror att jag är på väg tillbaka.

lördag 28 april 2012

Försenad start

Matte och jag skulle ha startat "Expedition 52" idag. Vår 52 mil långa expedition runt Uppland med mountainbike och kajak. Men så blev det inte. Jag har kräkits för mycket och förlorat för mycket i vikt och energi för att orka springa bredvid mattes cykel som var det första momentet i Expeditionen. Jag sa till matte att jag ändå kunde försöka men hon lugnade mig och sa att vi kan cykla i höst istället. Kanske att vi börjar med kajaken istället, för då behöver inte jag anstränga mig så mycket. Jag som hade längtat så efter att vara på äventyrsexpedition med matte... Men hon har lovat att det ska bli av, fast bara lite senare när jag mår bra och har byggt på mig med muskler och skaffat kondis igen.

fredag 27 april 2012

Matte vaddar

Gudskelov så slapp jag åka till veterinären idag igen, nu får jag vara hemma om min mage sköter sig. Matte vaddar, Vård av sjuk Diesel. Hon matar mig med små portioner mat och ger mig tarmantibiotika och Prokolin. Hittills har allt gott bra, matte blev stormförtjust när jag producerade något som likande en bajskorv på lunchpromenaden... Fattade inte egentligen varför hon blev så glad? Det har jag ju gjort förr om man säger så... Men hon blev så till sig att hon genast skopade upp allt i de provrör som hon fått av veterinären! Hon sa att de ska skickas in för analys för att ta reda på vad det är som spökar i min mage. Hon sa också att om någon skulle komma förbi just då när hon slevade bajs så skulle hon bli idiotförklarad av hela öbefolkningen... Men hon klarade sig, ingen såg henne som tur var...! :)

Helvetes-verktyg

Matte passade även på, i ett obevakat ögonblick när jag var lite halvslö, att borsta mina tänder väldigt noggrant. Suck. Hon höll på säkert i en halvtimme och filade bort tandsten. Jag blev faktiskt ganska fin i munnen måste jag medge, även om det var svårt att ligga still medan hon höll på. Men när hon kom till tandkrämen vägrade jag, då sa jag stopp, nu får det vara nog. Och matte gav med sig! Tror mest för att hon var osäker på om det verkligen ger något att ha tandkräm i munnen på mig. Hur brukar ni andra göra, har ni hund-tandkräm i munnen?

torsdag 26 april 2012

Matte lyssnar inte på mig

Jag trodde att jag hade gjort klart för matte att jag inte ville tillbaka till veterinären. Men hon menade att det var för mitt eget bästa. Alltså, de är jättesnälla där, men det är väldigt trååååkigt att vara där en hel dag utan matte.
Men jag blev inhyst igen med vätskedropp i benet och mer prover och medicin. Nu väntar jag på att hon ska komma och hämta mig snart så att vi kan åka hem.

Mera kräkis

När jag kom hem från fjällen blev jag kräkis igen. Konstigt, tycker matte, att det går fram och tillbaka hela tiden. Ibland är jag som frisk och sen börjar det om igen. Jag hade en jobbig maraton-diarré-kräk-natt då matte sprang ut och in med mig en gång i halvtimmen. Efter det fick jag åka tillbaka till veterinären och få mera dropp för jag var rejält uttorkad igen. De tog massa prover för att få reda på vad som felas mig. Kanske på fredag får jag svar vad det kan vara som gör att jag inte får behålla maten. Det var jättetråkigt att vara hos veterinären i onsdags så på eftermiddagen hade jag inget annat för mig än att tugga loss dropp-kanylen som satt i mitt ben. Hrmmpff, matte verkade inte ha betalat för underhållning på det där trista veterinärhaket som jag fick vara på hela dagen. Hände ju ingenting där, förutom att de kom och klämde och kände på mig ett par gånger. Röntgas gjorde jag igen också. När matte äntligen hämtade mig på kvällen blev jag så glad att jag alldeles glömde bort att jag var sjuk. Jag skuttade och levde om som en liten vilding! Jag hade jättebråttom därifrån och kunde knappt bärga mig att komma hem. Och väl hemma så ville jag inte släppa matte för en sekund ens. Jag var ett riktigt plåster och skulle prompt sitta i knät när hon skulle äta middag.

Jamen, kan vi åka hem någon gång då! 

Håll dig jävligt nära nu, matte...

Äventyr i fjällen

Jo, det var ju ett tag sedan jag bloggade. Det har hänt massor sen sist. Jag har ju varit lite kräkig och varit hos veterinären och fått vätska via dropp. Efter det så kände jag mig ändå ganska pigg så jag bestämde mig för att följa med matte till fjällen. Jag hade ju längtat efter det så mycket ju! Den långa färden i bilen gick bra eftersom vi stannade ofta längs vägen och besökte en massa vackra naturreservat stup i kvarten.

Spanar efter utter i Galvåns naturreservat.

Det var någon slags Fjällfest där vi skulle åka skidor i Storulvån, så det var fullt med folk och hundar överallt. Massor av spännande dofter att ta in. Matte och jag gick på topptur på Getryggen, ett fjäll med vacker utsikt från toppen. Det blåste så mycket på toppen att jag nästan höll på att blåsa bort. Tur att matte hade koppel på mig!

På väg upp för fjället i blåsten

Rätt okej vy tycker jag ändå

Matte och jag där vi trivs bäst
Foto: Kalle Brisland

Härligt när det friskar i! 

Full fräs neråt

Ibland får man kramas med matte på vägen ner också!
Foto: Kalle Brisland

Andra dagen tog vi det lugnt och åkte längdskidor till en mysig solgrop där vi satt i flera timmar och bara njöt av solen.

Myspys på fjället

Matte berättade inte förrän på lördagen att vi skulle hälsa på Susa som bor här i trakterna. Susa är min absoluta favoritkompis i hela vida världen. Vi fick busa av oss på Åresjön, åh vad roligt det var!

Susa och jag rusar av oss
medan hennes matte försöker söva lilla Ellen

På söndag var jag lite trött så jag fick hänga med snällaste Anna medan matte åkte skidor i Åre. Vi satt på terassen och solade. Fast jag tyckte att det blev lite väl soligt stundtals.


Anna är hundvakt medan matte roar sig i skidbacken

Jäser i solen medan jag väntar på matte
Foto: Anna Larneby

Näe, nu blev det lite för varmt för min smak..
Foto: Anna Larneby

Ahhh, nöjd med helgen och våren i fjällen!

tisdag 17 april 2012

Hemma!

Nu har matte äntligen varit och hämtat mig från veterinären. Sista timmarna hade jag skönsång för mina sköterskor för jag ville inte sitta i buren något mer. Det blir rätt trist efter ett tag. Jag är nu påfylld med vätska och har inte spytt på hela dagen. Röntgen visade att jag har lite gas i magen, eller närmare bestämt i min blindtarm. Och eftersom min blindtarm inte sitter där den brukar sitta på hundar så blev veterinären först förbryllad. Men det är okej och ha gas där om man har allmänt magras som jag har just nu. Det blir till att äta specialkost ett par veckor fram över. Hoppas att den är god bara.... Nu ska jag sova i min egen säng. God natt.

Jag vill hem!

Nu har jag blivit röntgad igen och fått i mig massa färgämnen så att veterinären kan tyda mina knasigheter som finns i magen. Jag ska vänta på en till röntgen igen om några timmar. Under tiden gör jag ingenting. Ligger i min bur och har tråkigt och låter vätskan droppa in i mig. Längtar efter matte. Önskar att hon kommer och hämtar mig snart. Ili, min sköterska, sa att hon skulle komma vid åtta ikväll.. Dit är det ju flera timmar.. Suck...

Häng hos veterinären

Det blev som jag befarade, matte tog med mig på besök hos veterinären. Som tur är tycker jag att de är väldigt snälla på Arninge Djurklinik, så det var ändå okej. Veterinären klämde och kände på mig och bestämde att jag skulle vara kvar över dagen hos henne för att få dropp eftersom jag var uttorkad av mitt kräkande/diarréande den senaste veckan. Jag blev även röntgad på magen för att se om något var knas inuti mig. Jag var superduktig på röntgenbordet! Låg nästan helt stilla fast det var en väldigt märklig tillställning. Men jag litar på matte att hon vill mitt bästa, så jag accepterar sånt här tjafs när jag måste. Veterinären hittade något som inte stämde i min bröstkorg, som hon ville utreda mer under dagen. Matte blev jätteorolig, men jag försökte lugna henne genom att slicka henne lite i örat. Matte tyckte att det var skitjobbigt att lämna mig där ensam och behöva åka därifrån. Men jag tyckte det ändå att det var okej, jag travade iväg med Ili, en jättesnäll sköterska som lovade att hon skulle krama massor på mig i min bur som jag ska ligga i under dagen tills matte hämtar mig ikväll igen.

Matte fick hjälpa till när jag skulle röntgas,
hon hade ett jättetungt lila förkläde på sig
så att hon inte skulle hamna på bilden också...
Det var bara snygga jag som fick vara med på bild!

På det här röntgenbordet var jag superduktig
och låg helt stilla så att mitt inre jag kunde fastna på bilden.

måndag 16 april 2012

Fortfarande kräkis..

... finns nog risk för att matte släpar med mig till veterinären inom en snar framtid... Suck..

torsdag 12 april 2012

Ännu mera skitdag

Inte blev jag något bättre i magen. Riset kom upp inatt och nu straffar matte mig med att inte ge mig någon mat alls. Så jag tvingas fasta! Hon hävdar att jag ska låta min mage vila.. Pyttsan, köttbullar är vad jag behöver. Suck..

Det här är allt jag får äta... Hur kul är det på en skala?

onsdag 11 april 2012

Skitdag

Allmän skitdag i dag. Har mått kräkis och fått special (äckligt) foder av matte som ska vara bra för magen. Äsch, ge mig lite korv så blir allt bra igen. Men matte envisas med att koka ris och blanda med det äckliga fodret för att vara snäll mot min mage... En två-tre köttbullar, det är vad jag behöver....

tisdag 10 april 2012

Kolla in!

Kolla vilken snygg banner matte gjort åt mig...! Stolt är jag över henne!

Jag chockar matte x 2

Matte är alldeles chockad, faktiskt helt förstummad. Och det för andra gången på mindre än en vecka. För några dagar sedan när matte och jag var ute och promenixade på vår ö, jag var som vanligt lös, så blev hon alldeles konfunderad när jag bara satte mig ner och glodde på rådjuren som spatserade 25 meter framför nosen på mig. Matte galopperade raskt ifatt mig och höll tag i min sele, men det hade egentligen inte behövts.  Jag satt bara där lugnt och tittade på dem medan de skrittade bort på i skogen. När de var utom synhåll så fortsatte jag med det jag höll på med innan, lukta på en fläck i gräset och plockade upp en pinne som lämpade sig väldigt bra för bus. Och idag hände det igen, en flock hjortar tokrusar över en äng och jag bara sätter mig lugnt ner och tittar på dem. Jag var lös så jag hade alla chanser i världen att jaga efter dem... Matte tror inte sina ögon och den här gången går hon sakta fram till mig och ställer sig bredvid mig och bara tittar hon med. Fast hon tittade mer på mig än på hjortarna. När de försvunnit i horisonten fortsatte jag med det som jag gjorde innan. Snusa runt i dikeskanten och leta snygga kottar. Det var väl inte så konstigt?! Även en mini-aussie kanske kan mogna efterhand?!

Rusande hjortar i farten

söndag 8 april 2012

Nya färger!

Matte och jag har inte bara äventyrat under påskhelgen, vi har även hunnit med att måla om köksmöblerna. Jag bidrog med att göra fina strukturmönster med öronen i färgen. Matte hade vissa protester mot min konstnärliga ådra... Hrmmmpfff...

För bästa struktur använd insidan av ett hundöra!

Jo, men rätt bra blev det ändå...

Påskäventyr

Matte och jag har varit på påskäventyr på landet. Vi brukar ju för det mesta hänga hemma på gården när vi är här, men den här gången så var vi sugna på äventyr i trakterna. Så på självaste påskafton var vi på upptäcksfärd i Östa Naturreservat. Vi hittade en bottenlös källa i Ingbo där vi lekte "Dirty Dancing", en helskottas massa spänger som ledde fram till ett fågeltorn, en knotig tall som visade sig väldigt lämplig att balansera på och en alldeles förträffligt vacker vandringsled längs en lång sandstrand.

Men åååh matte, kan du snabba på lite...
Blir ju inget "Dirty Dancing" om du ska gå såhär långsamt...

Det råder delade meningar
mellan mig och matte angående vem
som ska gå först på spången...
Jag brukar vinna tvisten för det mesta
eftersom matte mest får skåda min snygga rumpa!

Tadaa! Perfekt form på den här balans-tallen! 

Oj, nu blev det sommar helt plötsligt...
Vilket strandfynd matte! 

Och på påskdagen blev det konstvandring i Högbo Bruk. Matte sprang först in och ut i bruksortens gamla hus för att flukta på konst som ställdes ut, men sen kom vi äntligen iväg på en låååååång vandring i den mysiga skogen. Åååh så härligt att vara på äventyr igen med matte! Bara hon och jag och fåglarna som kvittrade för fulla muggar.

Är det ett lodjur
som gömmer sig där bakom stenen?

Jaha, här var det ju fint.....
Kan vi gå vidare nu?

Är det detta som är konstvandring?
Bli fastbunden vid ett konstverk?
Inget vidare kul måste jag säga...

torsdag 5 april 2012

Glad påsk!

Glad påsk på er allihopa!

Varför har jag ett huckle på mig?
Kan någon förklara det, tack!  

Jag drar till landet och med mig får jag matte! Tjohoo! Hoppas att vi ska ut på något spännande äventyr!

Morgon-balans

Jag började dagen med att öva balans på bollen.... Det är svårare än vad man kan tro att stå på den däringa saken...

Men jag glömde ju berätta...

.... att matte och jag var på spontanäventyr i måndags också. Så himla trevligt var det på vandringsleden vid Siggesta Gård. .... Kolla in bilderna.

Här finns massa skoj,
som till exempel en hundrastgård och höns att skälla på.


En elefant (liten hund) balanserade
på en liten, liten spindeltråå-åååd,
det tyckte han var så intressant
så han gick och hämtade en annan elefant (stor matte)....

Ser ni mig i bilden?
Jag står väl gömd och spanar på rådjuren...

Lite väl luftigt vindskydd tycker jag nog...

Kvalitétstid med matte

Äntligen fick jag lite kvalitétstid med matte. För idag, innan jag slocknade efter mitt lamp-träningspass, har jag njutit av min matte i ostressat tillstånd. Igår presenterade hon äntligen sin licentiatrapport och nu verkar hon kunna slappna av igen. Hon har varit minst sagt uppskruvad de sista veckorna, men nu verkar allt vara tillbaka till det normala. Så idag gick vi runt Vallentunasjön och hade det riktigt, riktigt mysigt. Bara hon och jag. Och änderna....! :)

Aaaah, härliga vår! 

Snälla matte, får jag jaga änderna??? Please!! 

onsdag 4 april 2012

Utsläckt...

Min energi släcktes helt efter lamp-passet...


God natt..

Näää, tänk inte på mig,
jag klarar mig fint med den här
jättehårda träbalks-kudden

Tänt var det här!

Idag gick det upp ett ljus för mig....

måndag 2 april 2012

Nytt projekt!

Såhär i efterdyningarna av Earth hour så passar matte på att lära mig att släcka och tända lampan när jag lämnar bengnagar-kontoret. Det går sådär för tillfället. Lampknappen vägrar ju rubba på sig hur mycket jag än stampar, trycker och drar i den... Fattar inte.. Det ser så lätt ut när matte gör det....?

Men hur j-la hårt ska jag trycka egentligen?

Kan jag "slajda" på knappen kanske??!